Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon

Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon

Nui Yoga tarafından tarihinde gönderildi

Meditasyona Yeni Başlayanlara Tavsiyeler
Stresli iş hayatı ve hızlı geçen yaşamsal olaylardan dolayı, zihnimiz ve vücudumuz birçok stres unsuruna maruz kalmaktadır. Bu sebepten dolayı stres kaynaklı birçok hastalığa da davetiye çıkarmış oluyoruz. Stres kaynaklı bu hastalıkların başında yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları gelmektedir. İşte tam bu noktada bu hastalıklara yakalanmayıp, stresle başa çıkabilmek için, karşımıza birden çok alternatif gelmektedir. Bu alternatiflerin başında meditasyon ayrı bir yere ve öneme sahiptir.
Kelime anlamı olarak, “derin düşüncelere odaklanma” anlamına gelen meditasyon, stresli hayatın vermiş olduğu hastalıkları engellemektedir. Doktorlar tarafından da önerilen meditasyon, stres kaynaklı hastalıkların tedavisinde ve stresle savaşmada yardımcı tedavi olarak kullanılmaktadır. Yardımcı tedavi olarak kullanılan bu pratik sayesinde, zihinsel düşünce gücünün derinlerine inerek özü keşfedebilirsiniz. Bu keşifle beraber zihninizi kötü enerjiye sahip düşüncelerden uzaklaştırarak, stresin yaratmış olduğu fiziksel ve zihinsel tüm sorunları ortadan kaldırır.
Bu ayki yazımızda, birçok faydası bulunan meditasyon pratiğine yeni başlayanlar veya başlayacak olanlar için birçok önemli noktayı derledik. Hepinize keyifli okumalar dileriz!


Meditasyon Nedir?
Meditasyon genel olarak zihin dinlendirme ve zihin temizleme pratiği olarak bilinmektedir. Bazı dinler de ise tanrıyı bulma, ölümü ve varoluşu hissetme gibi anlamları da vardır. Günümüzde stresle savaşmanın en önemli araçlarından birisi haline gelen meditasyon, stres ile savaşırken, İç huzuru bulmayı ve zihni kötü enerjilerden arındırmayı amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda Vücudu hem fiziksel hem de zihinsel olarak stresten arındırdıktan sonra, bedenimizin daha sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlar.


Meditasyon Ne İşe Yarar?
Meditasyon, stres hormonunu düzenleyerek vücuttaki stres seviyesini düzenler. Böylelikle korku, kaygı, endişe gibi vücudun geliştirmiş olduğu doğal stres belirtilerini ortadan kaldırır. Ayrıca stres mekanizmalarını yönettiği için, kalbin işleyişini belli oranda düzenleyerek yüksek tansiyon gibi hastalıkların oluşmasını da engeller. Kısacası meditasyon fiziksel ve zihinsel olarak vücutta oluşabilecek tüm stres belirtilerini engelleyerek tedavi etmeye yardımcı olur.


Meditasyon Nasıl Yapılır?
Kafamızda yaratmış olduğumuz karışık meditasyon teknikleri sanılanın aksine oldukça kolay ve basittir. Meditasyona başlamadan önce kendinize en uygun saat dilimini ayarlamanız gerekiyor. Çünkü meditasyona ayırdığınız vakit diliminde zihninizi rahatsız edecek hiçbir unsur bulunmamalıdır. Ayrıca meditasyon tekniklerini düzenli bir şekilde yapmalısınız. İlk olarak tütsü, meditasyon müziği, kokulu mumlar gibi meditasyonunuza yardımcı olacak meditasyon setleri kullanmalısınız. Bu odaklanmanız açısından daha iyi olacaktır. Sonrasında meditasyon minderinizin veya meditasyon yastığınızın üzerine rahat bir şekilde oturarak, nefes egzersizleriyle başlayabilirsiniz. Nefes egzersizleri hem sizi hem de zihninizi hazırlamanız konusunda yardımcı olacaktır. Nefes alışverişlerini yaparken aynı zaman da zihninizdeki enerji akışına odaklanmalısınız. Böylelikle çakralarınızı aktif hale getirebilirsiniz. Çakralarınızı aktif hale getirdikten sonra duygu ve düşüncelerinizi yönlendirebildiğinizi görebileceksiniz. 10-15 dakikalık pratikler halinde yaptığınız meditasyon zihninizi ve bedeninizi tazelediğini hissedebilirsiniz.


Meditasyonun Faydaları
Meditasyonu başlıca faydaları şunlardır;
-Gün içinde yaşamış olduğunuz stresi gidererek zihninizi derinlemesine temizler.
-Stresten meydana gelen korku, telaş. panik gibi duyguları yok ederek daha sağlıklı düşünmenizi sağlar.
– Stres hormonunuzu makul seviyelerde tuttuğu için rahat ve kaliteli bir uyku deneyimi sunar.
– Daha sağlıklı ve kaliteli ilişkiler yaşamanıza olanak tanır.
– Meditasyonda yapmış olduğunuz olumlamalar sayesinde, iç huzuru kazanırsınız.
– Yaratıcılık ve sezgilerinizi en üst seviyelere çıkarır.
– Odaklanma sorununuzu ortadan kaldırarak, konsantrasyon becerinizi yükseltir.
– Kalpteki baskıyı azaltarak, tansiyonunuzu düzenler. Ayrıca kan basıncınızı dengede tutar.
– Bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
– Rahat bir uyku deneyimi sunduğu için, sabah uyandığınız kendinizi asla yorgun hissetmezsiniz.

Meditasyona Yeni Başlayanlar İçin Altın Öğütler


1-Kendinize özel bir alan ve zaman belirleyin
Meditasyon için kendinize özel bir alan ve zaman ayırmalısınız. Çünkü böylelikle ayırdığınız o zaman dilimine göre işlerinizi ayarlayacağınız için, meditasyon pratiklerinizi bir rutin haline getirmiş olursunuz. Ayrıca özel bir meditasyon alanı oluşturmak sizin ve çevrenizdekiler içinde daha iyi olacaktır böylelikle meditasyon yapma vaktiniz geldiğinde boş bir oda aramak zorunda kalmayacaksınız.


2-Rahat bir pozisyon alın
Meditasyona başlamadan önce tüm ön hazırlıklarınızı yapın. Gereken tüm meditasyon setlerini hazırlayın. Örneğin kokulu mumlarınızı, tütsülerinizi, meditasyon minderinizi ve seçmiş olduğunuz meditasyon müziğini meditasyona başlamadan önce ayarlayın. Ardından meditasyon sırasında vücudunuzun sürekli düz bir şekilde durmasını sağlayacak ayrıca sizi rahatsız etmeyecek en düzgün ve doğru meditasyon duruşunuzu ayarlayın. Bu duruşu belirlerken zafulardan (meditasyon minderleri) yardım alabilirsiniz.


3-Doğru nefes teknikleri belirleyin
Meditasyonun belki de en önemli detaylarından birisidir nefes konusu. Doğru bir şekilde nefes tekniğini belirlemek enerji çakralarınız aktifleştirmeniz açısından önemlidir. Böylelikle meditasyondan daha fazla verim almanızı sağlayarak, bedeninizin daha fazla arınmasını sağlar.


4-Bedeninize odaklanın
Bedeninize odaklanarak enerji akışlarını daha rahat hissedebilirsiniz. Bunun için öncelikli olarak vücudunuzda gergin bir noktanın bulunup bulunmadığını hissetmeye çalışın. Gergin bir nokta ile karşılaştığınızda ise belli başlı olumlamaları kullanarak zihninizde o noktanın gerginliğini ve baskınlığını azaltın.


5-Düşüncelerinize kulak verin
Meditasyon sırasında düşüncelerinize odaklanın. Zihninizde meditasyon haricinde hiçbir düşüncenin oluşmamasına dikkat edin. Aksi halde meditasyon pratiğinizden verim alamayabilirsiniz. Bu yüzden dolayı düşüncelerinizi yönetmeye çalışın. Buna ek olarak düşüncelerinizi yönetirken olabildiğince nefes alışverişlerinize ve vücudunuzda oluşan enerji akışına odaklanın.


6-Meditasyonu sonlandırın
Meditasyon pratiğiniz bittikten sonra yavaş yavaş çevrenizle iletişim haline geçebilirsiniz. Bir anda meditasyon pratiğinden çıkmanız anlık olarak enerji akışının vücuttan kesilmesine neden olacaktır.

← Daha eski yazı Daha yeni yazı →

Blog

RSS

Etiketler

Hamile Yogası
SAĞLIKLI YAŞAM YOGA

Hamile Yogasında Yoga Bolster’in Önemi

Nui Yoga Tarafından Nui Yoga

Hamile Yogasında Yoga Bolster’in Önemi Hamileler için yoga yapmanın ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Hamile yogası, doğum öncesinde ve sonrasında size sunduğu katkılar ile...

Daha fazla oku
Yoga Terapi İle Bütünsel Rahatlama Yolculuğu
MEDİTASYON SAĞLIKLI YAŞAM YOGA

Yoga Terapi İle Bütünsel Rahatlama Yolculuğu

Nui Yoga Tarafından Nui Yoga

Yoga genel olarak sizi hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak rahatlatan yardımcı bir araçtır. Yoga yapmaya başladığınız andan itibaren vücudunuzda uzun süreli bir enerji...

Daha fazla oku