Uykuya Dalmanın En Kolay Yolunu Açıklıyoruz; Yoga Nidra

Uykuya Dalmanın En Kolay Yolunu Açıklıyoruz; Yoga Nidra

Nui Yoga tarafından tarihinde gönderildi

Çağımızın hastalığı olan uyku problemini, birçoğumuz yaşamaktayız. Zorlu yaşam standartları, çevresel faktörler gibi nedenlerinden dolayı 7’den 70’e herkesin yaşadığı bu sorun için, türlü çareler aramaktayız. Bu çareler başında; kitap okuyarak uykuya dalmak, televizyonun karşısında uyumaya çalışmak veya müzik sesiyle uyumaya çalışmak gibi birçok yollar deniyoruz. Bu yollardan birçoğu sonuç verse de uzun vaade de başka sorunlara ve hastalıklara neden olabiliyor. Bu sebepten dolayı da verimli ve kaliteli uyku uyuyamamış oluruz. Böylelikle, uyandığımızda halen kendimizi uykusuz hissedebilir hatta, gün içinde çalışırken ya da eve işleri yaparken sürekli bir yorgunluk ve uykusuzluk sorunu oluşur. Tüm bu sorularınızın cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz. “Uykuya Dalmanın En Kolay Yolunu Açıklıyoruz; Yoga Nidra” yazımızı okuyarak tüm cevabını bulamadığınız soruları cevaplandırabilirsiniz. İyi Okumalar!


Nedir Bu Yoga Nidra?
Uyku yoga olarak da bilinen yoga Nidra, bireysel ya da bir eğitmen tarafından rahatlıkla yapabileceğiniz rahatlama ve gevşeme meditasyonudur. Bilinen tüm meditasyon pratiklerinin aksine, yoga Nidra rahatlıkla ve zahmetsizce yapabileceğiniz bir meditasyon türüdür. Çoğunlukla uyku sorunu çeken kişiler tarafından yapılır veya yapılmalıdır. Yoga Nidra’yı yapan kişilerde, uyku sorununu çözmek dışında ayrıca bedensel bütünlüğü ve farkındalığı da arttırmaktadır. Bu bedensel bütünlük ve farkındalık sonucunda daha dinç bir bedene ve aktif bir çakraya sahip olursunuz. Yoga Nidra meditasyonu vücudunuza o kadar güçlü bir enerji akımı sağlar ki, ortalama 40 dakika süren yoga Nidra terapisi sonucunda, 4 saatlik uyku uyumuşçasına vücudunuza enerji sağlamış olursunuz. Sağladığınız enerji sizi gün boyunca dinç tutarak verimli ve kaliteli bir gün geçirmenizi sağlar.


Uyku Yogası (Yoga Nidra) Nasıl Yapılır?
Yoga Nidra, kendi başınıza yapabileceğiniz gibi, eğitmen eşliğiyle de rahatlıkla yapabilirsiniz. Öncelik olarak rahat edebileceğiniz kıyafetlerinizi giyerek hazırlığa başlayabilirsiniz. Ardından sevdiğiniz hafif bir müzik açıp, uykuya daha rahat dalmanızı sağlayacak kokular, tütsüler yakabilirsiniz. Böylelikle daha iyi bir meditasyon ortamı sağlamış olursunuz. Ardından rahat bir yer ayarlayarak yoga minderinizi veya varsa bolsterınızı başınızın altına koymak suretiyle, rahatça uzanın. Yanınıza almış olduğunuz yoga battaniyenizi de üzerinize örtün. Yoga battaniyesi sizi yoga terapisindeyken vücudunuzu daha sıcak tutarak enerji akımının daha verimli olmasını sağlar. Sonrasında ise Yoga Nidra meditasyon terapisinin aşamalarına geçebilirsiniz.

  1. Bu aşamada vücudunuzu yoga Nidra meditasyonuna hazırlamanız şarttır. Bunun için ufak ufak eklem yogası hareketleri yapabilirsiniz. Bu yoga akışı pratiğine yogik nefes pratiğini de dahil edebilirsiniz. Çünkü bedeni hazırlama aşamasında yogik nefes tekniğinin önemli bir rolü vardır. Yogik nefes, nefes-alışverişlerinizi düzenleyerek, Meditasyondan maksimum verimi almanızı sağlar. Böylelikle ilk aşamada vücudunuzu hem zihinsel hem de fiziksel olarak yoga Nidra’ ya hazırlamış olursunuz.
  2. Altınıza sermiş olduğunuz yoga matının üstüne sırt üstü uzanarak, yoga minderinizi veya Bolsterınızı başınızın altına koyun. Ardından yoga battaniyenizi de alarak, “ Shavana “ yani Ceset duruşu pozisyonuna geçilir. Bu pozisyonda eller ve ayaklar hafifçe açılır ve bir süre vücut o şekilde serbest kalır.
  3. Bir önceki aşama da hareket etmeden yatarken aynı zamanda da, bedensel farkındalığınız için tüm vücut parçalarınızı hissetmeye çalışın. Bedensel farkındalığı yakalamaya başladığınız anda ise bedeninizde sizi rahatlatacak bir gevşeme başlar.
  4. İlk aşamadaki maksimum gevşeme sağlandıktan sonra, nefes farkındalığınızı arttırmak için nefes alışverişlerinizi gözlemlerken aynı zamanda da zihninizdeki duygu ve düşüncelere odaklanmalısınız.
  5. Bu evrede bireysel ya da eğitmenle yapıyorsanız, sizi rahatlatacak bir bilgi ve metin sunularak odaklanmanız sağlanır.
  6. Tekrardan beden ve nefes farkındalığına geri dönülerek orada yapılan pratikler yapılır.
  7. Terapinin son bitiş aşamasıdır. Bu aşamada yavaş yavaş beden canlanır ve enerji akışımı tamamlanır. Böylelikle meditasyon son bulmuş olur.

Yoga Nidra Ne Zaman Yapılır?
Yoga Nidra meditasyon terapisinin belli bir zamanı bulunmamaktadır. Yorgun ve uykusuz kaldığınız her an yoga nidra pozlarını uygulayabilirsiniz. Gün içinde evde yorulduğunuzda kısa bir dinlenme istiyorsanız eğer, yaklaşık 40 dakika süren bir meditasyon terapisi yapabilirsiniz. Yorgun geçen bir günün ardından eve geldiğinizde dinlenmek için ya da uykusuz kaldığınız gece, yoga Nidra meditasyon terapisini yaparak üzerinizdeki tüm yorgunluğu ve negatif enerjiyi atabilirsiniz.


Yoga Nidra Faydaları Nelerdir?
Vücudunuzdaki kaslar da gerekli gevşemeyi sağlayarak, zihinsel ve bedensel olarak rahatlamayı sağlar. Böylelikle tüm negatif enerjiden de kurtulmuş olunur.
-Stres, anksiyete gibi psikolojik hastalıkların tedavisinde ek tedavi olarak kullanıldığında hızlı bir iyileşme gözlemlenebilir.
-40 dakika gibi kısa bir sürede, 4 saatlik uykuya eş değer bir enerji depolaması gerçekleşebilir.,
-Zihindeki çakraları açarak, bilinçaltının temizlenmesini sağlar. Böylece zihinde bir arınma ve detoks etkisi oluşur.

← Daha eski yazı Daha yeni yazı →

Blog

RSS

Etiketler

Hava Elementi Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hava Elementi Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Nui Yoga Tarafından Nui Yoga

Hava elementi, yoga ve doğu felsefesinde önemli bir yer tutar. Dört temel elementten biri olan hava, hafifliği, hareketliliği ve esnekliği temsil eder. Bu element, bedenimizdeki...

Daha fazla oku
Ateş Elementi Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Ateş Elementi Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Nui Yoga Tarafından Nui Yoga

Ateş elementi, doğanın temel yapı taşlarından biri olarak kabul edilir ve hem fiziksel hem de ruhsal açıdan önemli bir yere sahiptir. Yoga ve Ayurveda gibi...

Daha fazla oku