Hepimizin ‘’Zorlanıyorum!’’ dediği yoga duruşları muhakkak oluyordur. Böyle durumlarda da hevesimiz kırılabiliyor. Ancak ‘’kaçmak’’ yogada yapmanız gereken en son şey! İstek, disiplin, azim ve kararlılık yogada derinleşmeye giden en önemli hislerdir. Bu hislerden kaçmamalı ve her pratiğinizde daha çok esnemek, ruhunuzu keşfetmek için çaba sarf etmelisiniz.
Biz de; siz kararlılıkla, kaçmadan çaba gösterirken; duruşlarınızı kolaylaştıracak ipuçları sunacağız.
Hadi, matların üstüne!
Konsantrasyonunuzu ‘’Drishti’’ de toplayın !
Drishti, odaklanmış bakış anlamına gelir. Yogada dikkati tek bir noktada toplamak ve konsantrasyonu artırmak için kullanılır. Drishti’ nin sekiz çeşit tekniği vardır. Drishti ile bakışlarınızı; burun ucunda, üçüncü gözde, göbek üzerinde, el veya ayak parmaklarınızda, avuçlarda ya da gök yüzünde odaklayabilirsiniz. Bu sayede zor görünen yoga duruşlarında bile kolayca dengenizi sağlayabilirsiniz.
Drishti dengenizi kolaylaştırmak yanı sıra, yoga pratiğinizin spiritüel anlamda da verimli geçmesine olanak sağlayacak!
Size en uygun ‘’yoga matı’’nı seçin !
Yoga pratiğinizin daha sağlıklı geçmesi ve herhangi bir sakatlanmayı önlemesi açısından yoga matı seçimi oldukça önemli. Kilo ve boyunuza uygun yoga matını seçmek, daha çok verim almanızı sağlayacaktır. Yanlış mat seçimi yoga duruşlarında sizi zorlayabilecekken yaptığınız yoga stiline ve fiziksel özelliklerinize en uygun matı seçmek pratiğinizi kolaylaştıracaktır.
Bunların yanında yoganın bütüncül felsefesini de göz önünde bulundurmanızda fayda var. Bildiğiniz üzere yoganın şiddetsizlik ilkesi Ahimsa, yaşama ve taşıyana saygı duymayı öğütler. Kullandığımız mattan, hayatımızın her alanına kadar farkındalık ister. Bu nedenle seçeceğiniz yoga matının geri dönüştürülebilir, doğaya zarar vermeyen maddelerden olmasına dikkat etmelisiniz.
Siz de NuiYoga’nın geri dönüştürülebilir, doğal kauçuk çevre dostu yoga matlarından edinebilir ve geri dönüşüme destek olabilirsiniz!
Doğru nefes ile yoga duruşlarınızı destekleyin !
Bedenimiz ve zihnimiz arasında köprü görevini üstlenen nefesin, doğru uygulanması yoga için oldukça önemlidir. Doğru nefes alıp vermek yaşam gücümüzü artırır. Yogada doğru nefes; derin ve ritmik olandır. Yogada doğru nefes tekniklerini kullanmak; pratiğimizden daha çok verim almamızı sağlamanın yanında, zorlandığımız pozisyonlarda bedenimizi ve zihnimizi kolayca kontrol etmemize olanak sağlar.
Doğru beslenme ile duruşların sizi zorlamasına engel olun !
Yoga deneyiminizin kalitesi için pratiğinizin öncesinde ve sonrasında tükettiğiniz besinler oldukça önemli. Yogadan en az 2 saat öncesine kadar bir şey yememeye özen göstermelisiniz. Yoga pratiğinizi yapacağınız günlerde ağır beslenmemeli; yağlı ve glutenli ürünleri tüketmekten uzak durmalısınız. Çünkü yoga duruşları sırasında karnınızın dolu ve şiş olması hareketlerinizi yaparken size engel yaratabilir. Daha hafif ve sağlıklı beslenerek yoga deneyiminizin keyfine daha iyi varabilirsiniz!
‘’Yoga kemeri’’ ile sakatlanmalardan kaçın !
Pratiğinizde yaşayacağınız bir sakatlanma sizi yogadan uzaklaştırabilir. Ancak yoga kemeri kullanarak her türlü sakatlanmanın önüne geçebilirsiniz!
Yoga Kemeri, esneklik gerektiren ve bedeninizi zorlayan yoga duruşlarında, size yardımcı olan bir ekipmandır. Yoga kemeriyle sakatlanma riskiniz olmadan yapamayacağınız gerilmelere ulaşabilirsiniz. Kaslarınız ve bağlarınız zorlanmadan pozisyonlarınızı derinleştirebilirsiniz.
Zorlayıcı hareketlerde bedeninizi korumak için ‘’yoga bolster’’ kullanın !
Aktif olarak bir pozdan diğerine geçerek kasları güçlendirirken vücuda esneklik kazandıran uygulamaları içeren yoga pozları, bedenimizi zorlayabilir. Yoga Bolster da zorlayıcı yoga hareketleri için kullanılması gereken yoga malzemelerinden biridir. Bel boşluğunuza, başınız altına ya da bacaklarınızın arkasına koyarak zorlandığınız pozisyonları daha rahat yapmayı deneyimleyebilirsiniz!
Evinizde yoga yaparken pratiklerinize yoldaş olacak bir şey daha var: Evde Yoga Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızda yer alan maddelere dikkat etmeniz, hem duruşlarınızı hem de pratiğinizi kolaylaştırabilir.
‘’Gerçek meditasyon, rahatsızlık ve zorluklar dahil olmak üzere her şeyle tam olarak var olmakla ilgilidir. Bu hayattan kaçmak değil.’’
Yoga zaman zaman bedeninizi zorlasa da ondan kaçmamalı, her gün daha çok ilerlemek için korkmadan, yorulmadan çaba sarf etmeye devam etmelisiniz! Bu yolda NuiYoga ’nın çevre dostu yoga ekipmanlarıysa yoldaşınız olsun!
Namaste!