Yoga yapmaya başladığınız andan itibaren vücudunuzda uzun süreli bir enerji akışı olduğunu hissedeceksiniz. Bu enerji akışı vücudunuzun kötü enerjilerden arınmasını sağlayacak ve sizi rahatlatacaktır.
Meditasyon ise zihinsel farkındalığınızı arttırarak ortaya çıkan enerjiyle zihninizi derinlemesine rahatlamasını sağlar. Yoğun bir günün ardından zihninizin rahatlamasını isterseniz eğer meditasyon doğru bir seçenek olacaktır. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz bu iki altın anahtar bir araya geldiğinde, sizi hem fiziksel hemde zihinsel olarak kötü enerjiden arındırmış olarak, daha iyi hissetmenizi sağlar. Bu eşşiz rahatlamayı keşfetmek istiyorsanız Yoga Terapi tam size göre. Yoga terapi hakkında merak ettiğiniz her şeyi sizler için derledik. Keyifli okumalar dileriz!
Yoga Terapi Nedir?
Yoga terapi kelime anlamı olarak, hem yoga hem de meditasyonun ön planda olduğu bir yoga pratiğidir. Bu yoga pratiğinde, fiziksel ve zihinsel olmak üzere, vücudun tüm noktalarını gevşeterek bütünsel rahatlamayı amaçlanmaktadır.
Diğer yoga pratiklerini göre, bütünsel bir rahatlamayı amaçlayan yoga terapi, hızlı ve yorucu iş hayatından dolayı, yoğun stres ve baskı altında kalan vücudun stres seviyesini düşürmeyi amaçlar. Yoga terapi amaçladığı bu hedef doğrultusunda, yüksek enerji akımı sayesinde vücutta biriken kötü enerjiyi yok ederek, vücutta bütünsel bir rahatlama ve dinginlik sağlar.
Bahsedilen bu derinlemesine dinginlik sayesinde, tüm cakralar aktif şekilde aktifleştiiğinden dolayı, enerji akımlari vücuda daha net ve daha hızlı iletilir. Böylelikle tüm kötü enerjiler, saniyeler içinde vücuttan uzaklasir. Enerji akımlarının cakralari aktif hale getirmesi için meditasyon yaparken, hafif bir müzik açıp, tütsüler yakarak daha kolay bir şekilde meditasyon ruhuna bürünebilirsiniz. Buna ek olarak koku ve ses uyarıcıları sayesinde, vücuttaki enerji akışını daha rahat hissedebilirsiniz.
Yoga Terapi Nasıl Yapılır?
Yoga terapiye başlamadan önce, ilk olarak giydiğiniz kıyafetlerin esnek ve rahat hareket edebileceğiniz kumaşlardan olduğuna emin omalısınız. Çünkü esnek olmayan kıyafetler, sizi yoga terapi sırasında kısıtlar. Ardından yoga terapide kullanacağınız yoga minderinizi, bolsterlarınızı ve yoga battaniyenizi hazırlayın. Hazırlık aşamasından sonra hafif bir meditasyon müziği açın. Açmış olduğunuz müzik, sizin daha rahat meditasyona adapte olmanızı sağlar. Müziğe ek olarak mum ve tütsü yakmanız da yine meditasyonda daha aktif olmanızı sağlayacaktır. Sonra yoga minderinize oturup ilk olarak müziğe ve tütsü kokusuna odaklanın, böylelikle zihninizin başka hiçbir şeye odaklanmayıp, sadece meditasyonla bütünleşir. Odaklanma adımından sonra, yoga terapiye ilk olarak nefes egzersizleriyle başlayın. Bu sayede nefes alışverişlerinizi kontrol altında tutarak, vücutta oluşacak enerji akışlarını düzenleyebilirsiniz. Nefes kontrolünün ardından yoga pratiklerinize başlayabilirsiniz. Yoga pratiğine başladığınızda, bolsterlarınızı boynunuzun altına koyarak boyun düzleşmesi sorunlarınızı ortadan kaldırabilirsiniz. Yoga pratiklerinizi yaptıktan sonra, yoga terapi seansının bitiminde yoga battaniyenizi üzerinize alarak bir süre dinlenin. Böylelikle vücudunuzda oluşacak enerji akışının, daha net iletilmesini sağlayacaktır.
Yoga Terapiyi Kimler Yapmalı?
– Boyun ve bel düzleşmesi sorunu yaşayan kişiler
– Skolyaz hastalığına benzeyen omurilik hastalığı yaşayan ve bu sorunlardan dolayı ağrı yaşayanlar.
- Vücudun çeşitli bölgelerinde miyofasiyal ağrı tarzında, ağrılar yaşayan kişiler.
- Daha öncesinde yoga veya herhangi bir spor disiplininde sakatlık yaşayanlar
- Yüksek tansiyon, idrar kaçırma sorunu ve bağırsak düzensizliği gibi otonom süreç dengesizliği yaşayan hastalar.
- Belli başlı nedenlerden dolayı fizyoterapi gören hastalara, yardımcı ve destekleyici tedavi olarak uygulanabilir.
- Yoga türlerinde fiziksel kondisyon sorunu yaşadığı için çekinen kimseler
Yoga Terapinin Faydaları Nelerdir?
Yoga terapinin faydaları saymakla bitmez. Öyle ki vücudu ve zihni tamamen enerji akımları ile düzenler. Vücudu düzenlediği alanların başında ilk olarak boyun ve bel sorunu yaşayan hastalar gelmektedir. Boyun ve bel düzleşmesi yaşayan kişilerin, omuriliklerindeki omurlarda birtakım sorunlar meydana gelmektedir. Bu sorunlar ilerleyen dönemlerde bel ve boyun düzleşmelerine neden olur. Yoga terapi işte tam da bu nokta da omurilikte oluşan bu düzleşmleri düzenleyerek omuriliğin eski haline kavuşmasını sağlayıp, hastanın ağrılarından kurtulmasını sağlar
İkinci olarak; yine omurilik sinirlerinde meydana gelen skolyaz hastalığının düzelmesinde önemli bir rol oynar. Skolyaz hastalığında oynadığı bu önemli rol sayesinde, omurilikteki kayan omurları yerine tekrar oturtarak skolyaz hastalığının düzelmesine yardımcı olur.
Üçüncü olarak yoga, Tekvando, Aikido vb. spor disiplinlerinde sakatlık yaşayan kişilerin, sakatlık süreçlerinin daha hızlı ve sağlıklı geçmesi için kullanılır. Çünkü kemiklerde oluşan çıkık ve kırık tarzındaki problemleri hızlı bir şekilde tedavi eder ve hastanın daha çabuk toparlanmasını sağlar.
Dördüncü olarak, vücuda yaydığı enerji akım dalgaları sayesinde, kalp ritmini düzenleyerek kalple alakalı oluşabilecek (yüksek tansiyon, sık tuvalete çıkma) hastalıkları düzenleyerek kişinin bu hastalıklara maruz kalmasını engeller.
Yoga terapinin, yukarıda saydığımız faydalarına benzer daha birçok faydası bulunmaktadır. Bunun nedeni olarak da, vücudu ve zihni derinlemesine rahatlatması olarak gösterebiliriz.