Nefes Terapisi ve Nefes Çeşitleri

Nefes Terapisi ve Nefes Çeşitleri

Nui Yoga tarafından tarihinde gönderildi

Hadi gelin bugünkü içeriğimize ufak bir senaryoyla başlayalım. Şimdi hep birlikte doktora gittiğimizi ve doktorun rutin kontrollerimizi yaparken bize “Derin bir nefes al.” dediğini farz edelim. Kabul edelim bizden istenen o derin nefesi almak bize oldukça zor geliyor. Çünkü çoğumuz bilmesek de hemen hemen hepimiz nefes alma kapasitemizin yalnızca yüzde 30’unu kullanabiliyoruz. Bireyin nefes alma kapasitesini daha çok kullanmasını sağlayan terapiye “nefes terapisi” denmektedir. Bugünkü içeriğimizde biz de nefes terapisi konusunu tanıtmayı kendimize amaç edindik. Hepinize keyifli okumalar…

Nefes Terapisi Nedir?

Terapiye katılan kişilerin yapılan pratiklerle doğru nefes alabilmesinin hedeflendiği çalışmalara “nefes terapisi” adı verilmektedir. Bu çalışmalar sırasında katılımcılara doğru nefes almanın önemi ve doğru nefes kavramının sağlık üzerindeki olumlu etkileri kavratılmaktadır. Ayrıca yapılan tüm çalışmaların sonucunda kişinin nefes alma kapasitesinin artırılması hedeflenmektedir. 

“Nefes” yıllardır araştırılan yegane konulardan biridir. Yapılan tüm araştırmalar sonucunda insanların aldıkları nefesten daha çok verim almalarını sağlayacak birkaç teknik olduğu keşfedilmiştir. Ayrıca bu tekniklerin özellikle negatif duygularla baş etme yolculuğunda önemli yararları olduğu keşfedilmiştir. 

Nefes Terapisinin Faydaları

Yapılan araştırmalara göre doğru nefes almanın beraberinde getirdiği çok sayıda fayda vardır. Bunları listeleyecek olursak;

  • Doğru nefes almak günlük hayatta yaşanması muhtemel anksiyete olasılıklarını minimize eder. Özellikle sıkıcı şehir hayatının bizi her gün belli bir gerilime maruz bıraktığını düşünürsek, doğru nefes ile olası anksiyete risklerinin üstesinden gelebilme olanağı bizim için oldukça önem arz etmektedir.
  • Doğru nefes ile kendinizi ruhsal çöküntülerden arındırabilirsiniz. Can sıkıntısının ruhsal dalgalanmalar yarattığı günümüzde bu fayda sayesinde siz de günlük hayatınızda daha dinamik ve neşeli olabilirsiniz. 
  • Sıkıntılarla dolu günlük hayatta bazen odaklanmakta zorlanabiliyoruz. Bu da yaptığımız işin kalitesini ve kendimizden aldığımız verimi düşürüyor. Hal böyle olunca da hayatımızdan daha az keyif almaya başlıyoruz. Oysa doğru nefes almak kişinin yaptığı işe odaklanmasını beraberinde getiriyor. Bu sayede de kişi daha başarılı olup yaşamdan daha fazla keyif alıyor.
  • Yapılan araştırmalar vücuttaki hastalıklı hücrelerin bol oksijenli ortamlarda yaşamadığını gözler önüne sermiştir. Yani doğru nefes ve bol oksijenle daha sağlıklı hücrelere sahip olmak ve daha sağlıklı bir hayat sürebilmek mümkündür.
  • Son yıllarda toplumdaki çoğu kişinin fazla kilolarıyla ilgili şikayetlerinin olduğu görülmektedir. Pek bilinmeyen bir teknik olsa da doğru nefes alma teknikleriyle kişinin metabolizmasını hızlandırması ve bu doğrultuda da büyük oranda kilo kaybedebilmesi söz konusudur. Hatta geliştirilen sırt ağrıları olan bir kişi tarafından geliştirilen Japon Nefes Tekniği ile karın bölgesindeki yağların kısa sürede yakılabildiği ortaya çıkmıştır.
  • Doğru nefes almak hormonlarımızdan epifizi olumlu etkilemektedir. Epifizin olumlu etkileniyor oluşu da bizlerin geceleri daha iyi uyumasını sağlayacak oldukça önemli bir etkendir. 
  • Nefesin bir diğer önemli özelliği de bizleri ruhani yönden mutlu kılmasıdır. Doğru nefes ile kişinin negatif hatıralarından arınması ve sakinleşmesi mümkündür.

Doğru nefes almanın önemini de içselleştirdiğimize göre şimdi de nefes çeşitlerini inceleyelim.

Nefes Çeşitleri

Diyafram Nefesi

Bilinen nefes çeşitlerinden beden için en faydalı olanlarından biri de diyafram nefesidir desek abartmış olmayız. Nefes çeşidini tanımlayacak olursak; karnımızın nefes alırken şiştiği ve nefes alırken de indiği nefes türüne diyafram nefesi denmektedir. Diyafram nefesinde aslolan akciğerlere dolan nefesin diyafram kasıyla kontrol edilmesidir.

Kaburga Nefesi

Nefes alma sırasında kaburgaların her iki yana genişlediği ve karnın düzleştiği nefes şeklidir. Bu nefes şeklinde ciğerlerin alt kısmı fonksiyonunu tam olarak gerçekleştiremez. Ayrıca boynun gerilmesine neden olan nefes türü bu yüzden yorgunluğa yol açar.

Göğüs Nefesi

Nefes alırken göğüs kafesinin genişlediği nefes şeklidir. Kaburga nefesi gibi yorucu olmasa da diyafram nefesi kadar da sağlıklı değildir.

Tam Nefes

Akciğerleri aşağıdan yukarıya doğru doldurma esasına dayanan nefes türüne tam nefes denilmektedir. Yani öncelikle akciğerlerinizin alt tarafını doldurduğunuz, sonrasında göğüs kafesinizin üst kısmını genişleterek akciğerlerinizin orta kısmını nefesle doldurduğunuz en son olarak da omuzlarınızı genişleterek akciğerlerinizin en üst kısmını doldurduğunuz nefese tam nefes denilmektedir.  Tam nefesten gereken verimi almak için uzanarak yapılması önerilmektedir.

Bazı nefes tekniklerini uzanırken uygulamak daha doğrudur. Hatta matın üzerine uzanıp gözünüze lavantalı göz yastığı takarsanız kendinizi nefes almaya daha çok teslim edebilirsiniz. Bu noktadan hareketle eğer ki siz de bir göz yastığı sahibi olmak istiyorsanız Nui Yoga göz yastıkları sayfasını ziyaret edebilir; ayrıca yastıkların özelliklerini keşfetmek istiyorsanız da Lavanta Kokulu Göz Yastığı ile Keyifli Rüyalar yazımızı okuyabilirsiniz.

← Daha eski yazı Daha yeni yazı →

Blog

RSS

Etiketler

Om Nedir? Om Mantrası Anlamı?

Om Nedir? Om Mantrası Anlamı?

Nui Yoga Tarafından Nui Yoga

Om, Sanskritçe’de hem bir harf hem de bir ses olarak kullanılan ve evrenin özünü temsil eden kutsal bir mantradır. Çoğu kişi tarafından "aum" şeklinde de...

Daha fazla oku
Vipassana Meditasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?

Vipassana Meditasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?

Nui Yoga Tarafından Nui Yoga

Vipassana meditasyonu, zihinsel berraklık ve içsel huzur arayışında olanların sıkça tercih ettiği bir meditasyon tekniğidir. "Gerçeği olduğu gibi görme" anlamına gelen bu kadim uygulama, zihni...

Daha fazla oku