Yogadaki bazı pozisyonlarda ellerimize ya da ayaklarımıza uzanmak, daha fazla esnemeye çalışmak ve uygulanan pozisyonun, vücudun doğru bölgesine etki etmesini sağlamak bir hayli zordur. Kişinin bu tarz durumlarla karşılaştığında kullanması gereken yoga malzemesinin ismi yoga kemeridir. Yoga kayışı olarakta bilinen yoga kemeri, esnekliğinizi artırmaya yardımcı olarak sizin yogadan aldığınız keyfi maksimize etmeye yarar. Siz de yoga kemeri edinerek en zorlu yoga pozisyonlarının bile üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz!
Neden Yoga Kemeri Kullanmalısınız?
- Yoga kemeri ile ayaklar, bacaklar, kollar, dizler ve hatta sırt gerdirilebilir.
- Poz değişikliklerinde geçişi kolaylaştırmak ve akıcı bir yoga rutini oluşturmak için yoga kemeri kullanılabilir.
- Dik durmanın gerektiği pozisyonlarda yoga kayışı ile vücudunuzu kontrol edebilir ve sırtınızı gerdirerek dik durmayı sağlayabilirsiniz.
- Bacak, kol esnetmek için dayanıklı yoga kemerlerinden yararlanabilir.
Yoga Kemerinin Kullanıldığı Pozisyonlar
Yoga kemerinin, geniş bir kullanım yelpazesi olup; her seviye uygun hareketlerde kullanım alanı sağlayabilirsiniz. İşte yoga kemerin kullanılan yoga hareketlerinden bazıları…
Yarım Kelebek Duruşu
Bir mat üzerinde rahatça oturun. Kalça kemiklerinizi yere iyice yerleştirin. Bi bacağınızı düz olacak şekilde uzatırken diğer bacağınızı kırın. Yoga kemerinin iki ucunu elinizle kavrayıp; kemerin orta bölümünü uzattığınız ayağınızın tabanına yerleştirin. Derin bir nefes ile birlikte öne doğru eğilin ve bacağınızda uzanabildiğiniz son noktaya kadar uzanın. Kafanızı yavaşça bacaklarınıza doğru yaklaştırırken yoga kemerini esneyebildiğiniz son nokta kadar gerdirin.
Yay Duruşu
Karnınızın üzerine yatın. Yoga kemerini iki elinizle sıkıca tutun. Dizlerinizi bükün ve topuklarınızı kalçanıza mümkün olduğunca yaklaştırmaya çalışın. Yoga kemerini daha çok sıkarak varabileceğiniz maksimum esnemeye ulaşın. Nefesler ile duruşunuzu desteklemeyi unutmayın!
İnek Başı Duruşu
Kolları ve omuzları esneten inek başı duruşu, dik durmak için uygulanan en güzel sırt esnetici hareketlerden biridir. Sol ayak dizini sağ kalçaya, sağ dizinizi sol kalçanıza doğru çekerek yere oturun. İki topuğunuzun da kalçadan eşit mesafede uzak olduğuna ve oturma kemiklerinizin yere iyice yerleştiğine dikkat edin. Ardından sol elinize yoga kemerini alın ve kolunuzu başınızın arkasından geriye doğru omurga hizasında aşağıya doğru uzatın. Kemerin boşta kalan ucunu, sağ elinizi kalçanızdan sırtınıza doğru uzattığınız eliniz ile tutun. İki elinizi kemeri kısarak birbirine daha çok yakınlaştırmaya çalışın. Bu hareketi yaparken derin derin nefes almayı ve göğüs kafesinizi öne doğru açmayı ihmal etmeyin.
Dansçı Duruşu
Baldırları ve sırtı çalıştıran egzersizlerden biri olan dansçı duruşu, zor duruşlardan biri olduğu için yoga kemerinin en çok tercih edildiği duruşlardan biridir. Ayakta dik vaziyette başlanılan harekette; yoga kemerinin sapını sağ ayağınızın etrafında konumlandırın. Kemerin bir ucundaki deliği kayıştan geçirin ve ayağınızı dizden bükerek yukarı doğru gidebileceği son noktaya kadar kaldırın. Ellerinizi kulak hizasından yukarı doğru kaldırın ve bacağınızı bedeninize yakınlaştırmaya çalışın.
Yoga kemerleri, doğru kullanıldığı takdirde, yoga pratiklerinizi kolaylaştıran; oldukça işlevsel bir yoga ekipmanıdır. Kontrolün elinizde olması nedeniyle sakatlık oluşmasını da engelleyen yoga kayışları ile; sağlıklı ve esnek bir yoga pratiği geçirebilirsiniz.
Yoga yapmayı daha keyifli hale getirecek yoga malzemelerini daha çok kişiyle buluşturmayı hedefleyen bir marka olan Nui Yoga’nın çeşit çeşit renkteki yoga kemerlerinden edinebilir; sağlıklı ve zinde kalmanın yollarını keşfedebilirsiniz!