Çocuk Gelişiminde Yoganın Yeri

Çocuk Gelişiminde Yoganın Yeri

Posted by Nui Yoga on

Yoganın bizim için ne kadar faydası olduğunu günümüzde artık hepimiz biliyoruz. Ancak çocuklar için yoganın anlamını biliyor muyuz? Ruhsal ve bedensel etkileriyle Çocuk Yogası, gelişim için oldukça önemli! 

Anne- çocuk yoga egzersizlerinden sonra artık çocuğunuzun kendi ayakları üstünde pratik yaptığını görmenin tam da zamanı!

Çocuk Yogası Nedir?

Çocuk Yogası, klasik yoga hareketlerinin çocuklar için uyarlandığı; kendi içinde ritmi olan, eğlenceli ve disiplinli hareketler bütünüdür. Çocuk Yogası, çocukların doğadaki her şeye saygı duymasını öğreten, çocuğun beden ve ruh uyumunu dengeleyen; bunları yaparken hikayeler ve oyunlardan destek alan bir yaklaşımdır. Çocuklar için keyifli bir keşif yolculuğunun hazırlığıdır. Çocuk Yogası’ndaki en önemli unsur; kaybedenen kavramının olmamasıdır. Çocuklar rekabetsiz ve güvenli bir ortam içerisinde kendi yaratıcıklarını ifade etme ortamı bulurlar. 

Çocuk Yogasına Kaç Yaşında Başlanabilir?

Çocuk Yogası’na 3 yaş itibariyle başlanabilir. Çocuk Yogası’na ne kadar erken başlanırsa; verim de bir o kadar çok olur. Ancak çocuğunuzun yogaya başlamasında ebeveynler olarak baskı ve zorlamadan uzak durmalısınız. Çocuğuzun zorla başlayacağı bir bir yoga pratiği, daha mutsuz ve stresli olmasına sebep olabilir. Başlayıp başlamamak konusundaki kararı çocuğunuza bırakmalısınız. 

Yaş gruplarına bağlı çocukların dikkati kolay bozulabileceğinden ötürü ders süreleri 30-35 dakika arasında değişmektedir. Her yaş grubu kendi içinde sınıflandırılmalıdır. Çocuk gelişiminde birkaç ay bile büyük değişim anlam ifade ederken; farklı yaş gruplarındaki çocuklar için farklı yoga egzersizleri sunulmalıdır.

Çocuk Yogasında Hangi Pozlar Yapılabilir?

Çocuk Yogası pratiklerinde daha eğlenceli, daha basit ama etkili hareketleri seçmek çocukların sıkılmaması ve daha çok verim alabilmeleri için son derece önemli. Peki çocuklar için hangi pozlar daha uygun?

Surya Namaskar

7’ den 70’ e her birey için yoga pratiklerinin olmazsa olmazı Güneşi Selamlama serisi, belki de çocuklar için en eğlenceli serilerden biri! Kedi duruşunda miyavlayabilir; aşağı bakan köpek pozunda havlayabilirsiniz. Bu seriyle minik dostumuz eğlenirken aynı zamanda esneme fırsatı da bulacak.

Ağaç Pozu

Çocukların favori pozlarından biri olan Ağaç Pozu, tek ayak üzerinde dengede durmayı amaçlar. Ve bu poz çocuklar için çok eğlencelidir. Çocuklarınıza üzerinde durduğu bacağını ağaç gövdesi gibi hayal etmesini söyleyebilirsiniz. Hatta egzersizi daha eğlenceli hale getirmek için kollarını birer ağaç dalı gibi uzatmasını isteyebilir; rüzgarda savrulan bir ağaç gibi dallarını hareket ettirmesini isteyebilirsiniz.

Omuz Duruşu

Yetişkin yogasında da sıkça kullanılan omuz duruşu, çocukların beden kontrollerini sağlayabilmesi için en etkili pozlardan biri. Çocukların bu pozu daha kolay anlayabilmesi için ‘’mum pozu’’ da denilebilir. Eğer minik dostumuz isterse bacaklarını ufak ufak hareket ettirebilir; titreyen bir mum alevi taklidi yapabilir.

Meditasyon Pozu

Son pozumuz meditasyon pozu olabilir! Poza eşlik eden tatlı mı tatlı hikayeler eşliğinde nefes alıp vermek, çocuğunuzun rahatlamasını ve gevşemesini sağlayacaktır.

Çocuklar yoga yaparken sakatlanmaları ve riskleri en aza indirmek için rahat edebilecekleri kıyafetler ve yoga matları kullanmak son derece önemli. Siz de NuiYoga’nın çevre dostu yoga matları ile çocuğunuzu tanıştırabilir; hem ona geri dönüşüm olgusunu kazandırırken hem de rahat bir pratik yapmasına neden olabilirsiniz!

Çocuk Yogasının Faydaları Nelerdir?

Yoga, her yaş grubundaki her insana, sayısız fayda sağlar. Bedenden, zihine; sosyal gelişimden ruhsal gelişime kadar insanları etkiler. Çocuk Yogası da, eğlenceli içeriği, esneklik sağlayan hareketleri ve egzersiz içindeki hikaye anlatımlarıyla çocukların gelişimine katkı sağlar. 

Şimdi bu katkıları inceleyelim!

Çocuk Yogası’nın Bedensel Faydaları

  • Çocukların vücut esnekliğini artırır.
  • Vücut koordinasyonunun oluşmasına ve güçlenmesine yardımcı olur.
  • Başka bir spordan oluşabilecek yaralanma risklerini azaltır.
  • Çocukların bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Uyku kalitesini yükseltir.

Çocuk Yogası’nın Zihinsel ve Ruhsal Faydaları

  • Yoga çocukların stres durumları ile mücadele etmesine yardımcı olur.
  • Konsantrasyon, odaklanma ve dikkati artırır.
  • Çocukların takım çalışması becelerini geliştirir.
  • Çocuk Yogası, çocukların kendilerini ifade etme yeteneklerini güçlendirir.
  • Sevgi, öz saygı ve başkalarına saygıyı temel alan, verimli, yapıcı bir hayat için yöntemleri öğretir.
  • Maddi zenginliğe ve markalara bağımlılık konusunda özgürleşmeyi sağlar.
  • Hayal gücü ve yaratıcılığı geliştirir.

‘’Çocuklar şekle sokulacak şeyler değil, serpilmeleri sağlanacak bireylerdir.’’ 

Siz de çocuğunuzun serpilmesi için, ona yolda çıkan bütün seçenekleri sunmayı ve tercih ettiği şeylerle onu tanıştırmaktan korkmayın! 

← Older Post Newer Post →

Blog

RSS

Tags

Yoga Denince Akla Gelenler

Yoga Denince Akla Gelenler

Nui Yoga By Nui Yoga

Yoga, binlerce yıl öncesine dayanan zengin bir tarihe sahip olan ve günümüzde milyonlarca insan tarafından uygulanan bir disiplindir. Fiziksel pozlar, meditasyon ve nefes teknikleriyle bütünsel...

Read more
Yoga Battaniyesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Yoga Battaniyesi Nedir? Nasıl Kullanılır?

Nui Yoga By Nui Yoga

Yoga, hem beden hem de zihin sağlığını geliştirmeye yönelik eski bir pratiktir ve bu pratikte kullanılan araçlar, yoga deneyiminizi önemli ölçüde iyileştirebilir. Yoga battaniyesi, bu...

Read more